Violentele din Etiopia: Facebook e de vina, afirma Gebrselassie

Bine, avand in vedere faptul ca este, la urma urmei, vorba despre Africa, nu as putea spune ca doar cei de la Facebook sunt de vina, insa au o mare parte din raspunderea pentru ceea ce s-a intamplat in cazul respectiv. Desi, Etiopia se diferentiaza mult fata de restul Africii, mai ales datorita faptului ca tot curentul rastafari pleaca din tara care a fost ocupata de Italia in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Da, cultura rastafari, pentru care Jamaica este atat de cunoscuta in lume, vine de fapt din Etiopia. Si in ziua de astazi, sunt o gramada de jamaicani adepti ai rasta care se inchina lui Haile Selassie, imparatul Etiopiei (intre 1930-1974) in timp ce ard un cui. Sau mai multe, pentru ca sunt mai la discretie ca in Olanda, insa nu asta e ideea.

Si acum, sa trecem direct la subiect. Legendarul sprinter etiopian Haile Gebrselassie a declarat, pentru publicatia BBC, ca stirile false distribuite pe Facebook au fost in spatele violentei in care au murit 78 de persoane. Din nou, Facebook este acuzata de faptul ca nu a depus suficiente eforturi pentru a masca acel tip de continut considerat prea ofensiv. Asta in timp ce reprezentantii companiei au declarat, in public, de nenumarate ori ca vor depune toate eforturile cu acest scop. Problema a fost provocata atunci cand un activist influent din grupul etnic Oromo, Jawar Mohammed. a spus ca autoritatile i-au pus in pericol viata atunci cand i-au indepartat garzile de corp. Pe de alta parte, guvernul a spus ca violenta a avut loc strict din cauze etnice si religioase. Iar eu ma indreb cum a reusit o figura ca Haile Selassie sa tina unita o tara cu atatea culturi si religii diferite. Bine, asta e cazul pentru oricare tara din Africa, care nu are neaparat conceptul de stat national (Sudanul era dovada vie inainte de 2011, odata cu secesiunea partii de sud intr-un stat independent).

Gebrselassie a spus ca i-ar putea da in judecata pe cei de la Facebook in cazul in care acestia nu reusesc sa elimine anumite postari. Ceea ce ar fi o masura adecvata de luat impotriva companiei. Dublul campion olimpic nu a fost explicit in legatura cu postarile la care se referea, insa a declarat ca „stirile false sunt usor de raspandit”. Iar faptul ca Gebrselassie stie ceva care a fost cu siguranta o stire falsa si care a cauzat toate aceste violente inseamna un singur lucru? Unde sunt acum cei de la Facebook care se laudau cu algoritmii lor de top conceputi special pentru a detecta si elimina stirile false de pe platforma retelei sociale? In continuare, cei de la Facebook isi trateaza propria platforma cu nepasare in ciuda faptului ca devine din ce in ce mai politica. 

Referindu-se la multimea de victime (death toll) ale acestor violente, atletul de 46 de ani a adaugat ca „cauza principala cred ca a fost Facebook”. Nu a fost doar Facebook, au fost conflictele etnice intre comunitatile respective. Facebook n-a facut altceva decat sa nu le dea importanta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *