Google colecteaza datele medicale ale pacientilor fara consimatamantul acestora

Bine ai venit la un nou episod din seria: corporatie din industria tehnologica colecteaza date fara consimtamantul persoanelor de la care le preiau. In aceasta serie avem protagonisti, sau personaje principale, doua mari corporatii: Facebook si Google. Una dintre acestea este mereu in centrul atentiei in noua serie, iar acum vorbim, evident, despre cea din urma. Pentru ca cealalta incearca sa se recupereze dupa primirea unei amenzi in valoare de 5 miliarde de dolari americani de la Comisia Federala pentru Comert din Statele Unite (Federal Trade Comission sau FTC, pe scurt). Google se poate mandri cu faptul ca are un set mai variat de date pe care le colecteaza, de la date in legatura cu locatia, istoricul de cautare al unui utilizator pana la date in legatura cu tranzactiile online ale acestuia (date care, apropos, sunt colectate din Gmail). 

Din nou, compania care detine cel mai mare motor de cautare al internetului s-a autodepasit atunci cand vine vorba de varietatea de date colectate. Da, Google colecteaza date medicale detaliate in legatura cu starea de sanatate a milioane de americani printr-un parteneriat cu Ascension, cel de-al doilea sistem de ingrijire medicala al natiunii, potrivit unui raport publicat in cursul zilei de luni de catre cei de la The Wall Street Journal.

Initiativa se numeste Project Nightingale si colecteaza informații de la persoane din 21 de state, inclusiv date despre rezultatele analizelor facute in laborator, despre diagnosticul acestor persoane, recordul lor de spitalizare, si include, de asemenea, numele pacientilor si datele de nastere ale acestora. Un set intreg de date medicale ale unui cetatean, intr-adevar. Cei care au demarat proiectul isi propun sa dezvolte un software de sanatate care ar putea sa afle detalii in legatura cu istoricul medical al unui pacient. Cei de la The Journal au spus ca pacientii si medicii nu au fost informati corect despre parteneriatul Google, iar angajatii Ascension au ridicat ingrijorari cu privire la acest proiect. Normal ca ar fi realizat prea tarziu, daca aceste zvonuri sunt adevarate. Dar acum asta e, o intelegere este o intelegere. Si da, s-ar putea s-o onoreze pana la capat indiferent de reactia presei si a utilizatorilor. Deci nu, problema nu e rezolvata inca. Probabil ca nici nu va fi cazul de asa ceva.

Dupa ce raportul Jurnalului a fost publicat, Ascension a emis un comunicat de presa in care anunța parteneriatul. Ascension a declarat ca acordul implica ca infrastructura sa sa fie mutata pe platforma cloud a Google, precum si compania adoptand instrumentele de productie G Suite ale Google. Compania a declarat ca acordul este conform cu HIPAA, legea federala care reglementeaza securitatea si confidentialitatea anumitor informatii medicale. Ei bine, din cate se pare din raportul celor de la Journal, aceasta intelegere nu este conforma cu nici o lege federala care ar proteja datele medicale ale pacientilor. Si se mai pare si ca cei de la Ascension intr-adevar au fost informati gresit de Google in legatura cu acest parteneriat. Lucrurile devin extrem de interesante in aceasta situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *