Parlamentarii americani ataca Google pentru angajarea fostului oficial DHS care a aparat interdictia de calatorie

Google se remarca, in ultima vreme, printr-o serie de scandaluri care mai de care mai interesante si mai anormale. De la acuzatiile de hartuire sexuala care au fost aduse directorilor companiei pana la clasicele acuzatii privind politicile anti-concurentiale pentru rezultatele motorului de cautare si politicile de incalcare a confidentialitatii utilizatorilor prin monitorizarea activa a acestora (colectarea datelor medicale ale pacientilor, tranzactiilor online ale utilizatorilor si altele). Insa, despre acest lucru vom vorbi intr-un alt articol, pentru ca celor de la Google nu le-au fost de ajuns acuzatiile cu care se confruntau pana in momentul de fata si, evident, au mai calcat stramb. De data asta, intr-un mod care a revoltat pe toti cei care, de dragul de a nu fi rasisti, condamna islamofobia, in ciuda unui risc destul de mare ca o parte dintre imigranti sa lucreze pentru ISIS. Bine, exagerez, stiu ca sunt o multime de oameni printre acei musulmani care isi doresc doar un trai mai linistit, doar ca America a devenit mai alerta de cand cu prabusirea turnurilor gemene la 11 septembrie 2001. La urma urmei, acestea erau simbolurile orasului New York, iar musulmanii le-au daramat ca raspuns pentru campaniile SUA in Orientul Mijlociu. 

Membrii Camerei Reprezentantilor SUA au trimis, in cadrul acestei saptamani, o scrisoare catre directorul executiv al celor de la Google, Sundar Pichai, criticand angajarea de catre gigantul motor de cautare a lui Miles Taylor, un fost oficial al Departamentului Securitatii Interne (Department of Homeland Security sau DHS, pe scurt), care a aparat public interdictia de calatorie pentru musulmani impusa de catre presedintele Donald Trump. Scrisoarea, datata 19 noiembrie, a fost semnata de catre liderii a trei grupuri parlamentare ale Casei reprezentand minoritati rasiale: Rep. Joaquin Castro din grupul hispanic al Congresului, Rep. Karen Bass din grupul afro-american si Rep. Judy Chu din grupul caucazian. 

Parlamentarii, toți democrati, au declarat ca angajarea lui Taylor de catre Google, care anterior a fost sef de personal pentru fostul secretar al DHS, Kirstjen Nielsen, li se pare „profund tulburatoare”. „Consideram un semnal de alarma atunci cand companiile aleg sa recompenseze si sa angajeze persoane care au jucat roluri active in implementarea politicilor crude care vizeaza si ranesc comunitatile pe care le reprezentam si Google nu face exceptie”, se arata in respectiva scrisoare. Dupa cum spuneam si mai sus, scrisoarea vine intr-un timp in care cei de la Google se confrunta cu tulburari interne; angajatii protestand impotriva managementului atunci cand vine vorba despre probleme sociale. Angatatii Google s-au pronuntat impotriva unui contract de inteligenta artificiala pe care compania il avea cu Pentagonul, a activitatii Google in China si a actiunii conducerii corporatiei in ceea ce priveste acuzatiile de agresiune sexuala.

Comentand scrisoarea, cei de la Google au indicat spre observatiile lui Karan Bhatia, vicepresedintele departamentului pentru afaceri guvernamentale. Bhatia a spus ca colaborarea dintre Taylor si Google se va concentra pe contra-terorism si securitate nationala. “Acesta este rolul pe care il va juca pentru noi, nu cel in spatiul de imigrare”, a spus el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *