Pe fondul razboiului din Ucraina, ar trebui sa li se interzica rusilor de rand tranzactiile cripto?

Este una dintre cele mai frecvente intrebari atunci cand vine vorba de Rusia si lumea online. Tot timpul in razboaie au avut de suferit nevinovati, iar in aceasta situatie in care Occidentul impune sanctiuni afecteaza mai mult oamenii de rand si oligarhii, nicidecum pe Putin si guvernul de la Kremlin. Bine, in cazul de fata putem spune ca este una dintre situatiile in care si bogatii sufera, insa pierderea influentei acestora poate fi daunatoare liderului rus, in cazul in care se gasesc oameni care sa vrea sa puna capat regimului autoritar condus de fostul kgb-ist. In orice caz, acum se ia in considerare blocarea tuturor operatiunilor cu criptomonede din Rusia, lucru care, incontestabil, ar creste impactul sancțiunilor occidentale asupra Federatiei. Dar expertii sunt impartiti in aceasta privinta, o multime dintre acestia sustinand ca o astfel de masura ar face mai mult rau decat bine. Pe masura ce razboiul Rusiei impotriva Ucrainei se intensifica, SUA si aliatii sai continua sa sporeasca presiunea economica asupra guvernului rus, pentru a izola si mai mult tara de sistemul financiar global și pentru a-i slabi capacitatea militara. Pentru ca da, trupele au nevoie de hrana si echipament, iar razboiul pe care Putin isi doreste sa-l sustina in Ucraina este extrem de cosisitor din acest punct de vedere.

Aliații occidentali au inghetat activele Rusiei in strainatate, au scos bancile rusesti din retelele bancare internationale si au interzis toate importurile de gaze si petrol, printre alte sancțiuni fara precedent aplicate impotriva celei de-a doua mari puteri militare a lumii. Exista, insa, o ingrijorare tot mai mare asupra faptului ca Putin si sustinatorii sai ar putea apela la criptomonede pentru a evita sanctiunile economice. Ceea ce ar fi o strategie excelenta pentru Moscova, indiferent ca vorbim de rusul de rand care sta la coada la paine, sau ca vorbim despre oligarhii cu averi uriase in strainatate. Cu capacitatea lor de a funcționa ca alternative la sistemul financiar traditional, criptomonedele au devenit o optiune eficienta atat pentru sustinatorii Ucrainei de a strange fonduri pentru eforturile de ajutor, cat si pentru rusii de rand in incercarea lor de a cauta adapost financiar in fata sanctiunilor economice impuse tarii lor, cu care ei de altfel nu au absolut nici o treaba, nedorindu-si un razboi cu tara vecina in contextul in care cele doua natiuni sunt cat se poate de apropiate.

Acesta este motivul pentru care atat guvernul ucrainean, cat si puterile occidentale care sustin sanctiunile economice so politice impotriva Rusiei au devenit din ce in ce mai vocale cu privire la rolul pe care schimburile de criptomonede il pot juca în conflict. Sute de companii occidentale, cum ar fi companiile petroliere Shell si BP, dar si giganti tehnologici cum ar fi Netflix si Microsoft, si-au redus sau si-au oprit tranzactiile in Rusia de la inceputul războiului. Ceea ce face ca in prezent oamenii sa nu mai poata accesa retelele de socializare, sa nu se mai poata uita la filme sau sa aiba alte activitati pe un calculator in afara de a desena in paint. Sa nici macar nu stie daca vor mai avea ceva de pus pe masa urmatoarea zi. Unii oameni sustin ca, in mod similar, oprirea operatiunilor cu cripto in aceasta tara ar avea efectul de a slabi semnificativ stapanirea lui Putin asupra economiei Rusiei si a cetatenilor sai. S-a adus in discutie si scenariul in care ar putea avea loc o revolutie in Rusia, sau Putin ar putea fi asasinat de catre mercenari platiti de oligarhii rusi, care nu vad cu ochi buni faptul ca averile lor au inceput sa scada de la izbucnirea “operatiunii militare speciale” a Rusiei in tara vecina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *