ONU suspenda Rusia de la Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generala a ONU a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, 93 de natiuni au votat pentru si 24 impotriva, in timp ce 58 s-au abtinut. De mentionat faptul ca Rusia nu si-a putut folosi dreptul de veto pentru a impiedica votul, avand in vedere faptul ca cei de la ONU au invatat ceva din celalalt scrutin in privinta razboiului din Ucraina, atunci cand reprezentantii Federatiei Ruse au boicotat o rezolutie prin care ONU condamna atacul rusilor asupra Ucrainei. Desigur, este o decizie pe care o merita din plin, avand in vedere faptul ca vine dupa “rapoartele de incalcari (n.r. ale drepturilor omului) comise de catre fortele ruse”, au spus reprezentantii Natiunilor Unite in legatura cu aceasta decizie

„Bucha si alte zeci de alte orase si sate ucrainene, unde mii de rezidenti pasnici au fost ucisi, torturați, violati, rapiti si jefuiti de armata rusa, servesc ca exemplu a cat de mult s-a distantat Federatia Rusa fata de declaratiile sale initiale in domeniul drepturilor omului”, a declarat ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya. „De aceea acest caz este unic si raspunsul de astazi este evident si explcat de la sine”. Kremlinul a negat acuzatiile de crime de razboi, desi intreaga istorie a Rusiei de la Impreiul Tarist si pana in prezent este patata de astfel de crime, deci cumva nu este de mirare faptul ca armata rusa si-a reluat vechile obiceiuri cum s-a vazut din nou in razboi. Diferenta este ca acesta este un razboi pe care nu-l poate castiga, cel putin nu fara pierderi majore, oricate crime de razboi ar putea comite in Ucraina.

Si a comis destule. In primul rand, faptul ca fortele ruse trag impotriva civililor care incearca sa paraseasca orasele asediate trecand prin coridoarele umanitare setate de rusi in Mariupol, Harkov si in multe alte orase care pana acum nu au cazut in ciuda atacurilor repetate ale militilor ruse si pro-ruse. Acesta este deja un genocid al fortelor rusesti impotriva populatiei ucrainiene, insa, fara indoiala, cireasa de pe tort a fost masacrul de la Bucea. In ofensiva impotriva Kievului, ucrainienii au pierdut repede batalia de la Bucea, rusii reusind ocupatia orasului pana in momentul in care Putin a ordonat retragerea trupelor rusesti din nordul Ucrainei, iar orasul a suferit un masacru in care peste 320 de civili au fost ucisi cu brutalitate in timpul ocupatiei ruse. 

Primarul municipiului Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat ca cel putin 280 de persoane din oras au trebuit sa fie ingropate in gropi comune. Localnicii au fost nevoiti sa ingroape alte 57 de cadavre intr-o alta groapa comuna. Serhiy Kaplishny, un legist local care a fugit, dar s-a intors in oras dupa ce ucrainienii au preluat controlul, a declarat ca, incepand cu 3 aprilie, echipa sa a strans peste 100 de cadavre in timpul luptelor si dupa incheierea acestora (inclusiv decese ale soldaților si decese din cauze naturale). Acesta a povestit ca inainte de a pleca, a angajat un operator de buldoexcavator pentru a sapa o groapa comuna in apropierea bisericii, intrucat morga nu a putut refrigera cadavrele, din cauza lipsei de electricitate, si „A fost de groaza”. El a mai spus ca, de la intoarcere, a ridicat 13 cadavre de civili carora li se legasera bratele si fusesera impuscati de la mica distanta.

In aceste conditii s-a desfasurat agresiunea Rusiei in nordul Ucrainei, cu crime de razboi pe care administratia de la Kremlin le neaga vehement. Insa, nu au scapat nici criminalii de razboi din fosta Iugoslavie, pana la urma tribunalul de la Haga va condamna si generalii rusi care au participat activ la acest masacru. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *