Amazon inregistreaza pierderi pe masura ce cumparaturile online încetinesc si costurile combustibilului cresc

Amazon a inregistrat o pierdere in primul trimestru, deoarece pandemia in retragere a tentat consumatorii sa renunte la cumparaturile online, iar o investitie fara succes in Rivian Automotive a determinat o „cheltuială neoperationala” de 7,6 miliarde de dolari. Gigantul comertului electronic a declarat ca vanzările de produse au scazut cu 1,8%, iar veniturile vanzatorilor de pe piata sa au scazut cu 1% in trimestrul incheiat la 31 martie, asa cum a facut-o cu un an mai devreme. Performanta de alunecare a reflectat slabirea livrarilor si companilor retail in timpul pandemiei de COVID-19 si revenirea consumatorilor la magazinele fizice. Amazon a fost, de asemenea, lovit de scaderea pretului actiunilor Rivian. Compania a investit in producatorul de camioane electrice inainte de a iesi la bursa. Deai acțiunile comapniei Rivian au crescut initial si au atins un maxim de aproximativ 180 de dolari, pretul actiunilor a scazut de atunci la aproximativ 32 de dolari pe actiune. Compania a indicat ca este putin probabil ca o crestere puternica sa revina in curand, avand in vedere starea economiei globale si razboiul din Ucraina. Amazon estimeaza ca veniturile din exploatare in al doilea trimestru vor varia între o pierdere de 1 miliard de dolari si un profit de 3 miliarde de dolari. Cu un an mai devreme, compania a inregistrat un venit operational de 7,7 miliarde de dolari.

Performanta castigurilor vine dupa ce Amazon a avertizat in scrisoarea anuala a actionarilor ca se vor reduce costurile in marjele sale. Costurile combustibilului, care au crescut de cand Rusia a invadat Ucraina, au fost citate drept un vinovat special. Compania a adaugat o suprataxa de combustibil de 5% la o taxa platita de catre vanzatorii terti care folosesc Fulfillment By Amazon in martie. „Pandemia si razboiul din Ucraina au adus o crestere si provocari neobisnuite”, a declarat directorul general Andy Jassy intr-un comunicat.

Pretul actiunilor Amazon a scazut cu mai mult de 11% in tranzactiile dupa orele de program, dupa ce compania si-a lansat raportul. In primul trimestru, Amazon a inregistrat o pierdere de 7,56 dolari pe actiune, cu mult peste profitul de 8,36 dolari pe actiune pe care il prognozasera analistii. Performanta a fost departe de castigul pe actiune de 15,79 de dolari pe care compania a inregistrat-o in acelasi trimestru al anului trecut. Veniturile au crescut cu 7% fata de un an in urma, la 116,4 miliarde de dolari. Acest lucru a depasit prognoza de 116,3 miliarde de dolari a analistilor, potrivit celor de la Yahoo News.

Venitul din exploatare al Amazon, care exclude investitia sa in Rivian, pe langa impozite si platile dobanzilor, a scazut la 3,7 miliarde de dolari de la 8,9 miliarde de dolari in anul precedent. Brian Olsavsky, directorul financiar al Amazon, a declarat joi ca compania si-a construit in mod extins capacitatea de depozitare de la inceputul pandemiei pentru a tine pasul cu cererea, dar ca acum cresterea depozitelor a depasit cererea. „Pur si simplu, costul de functionare a Amazon – care era deja ridicat – devine dramatic mai scump”, a declarat Neil Saunders, analist de retail la Global Data.

Compania a indicat ca Prime Day, sarbatoarea anuala de cumparaturi, va avea loc probabil in iulie. Anul trecut, Prime Day a avut loc la sfarsitul lunii iunie. Evident, se pare ca aceasta amanare ar fi cauzata de faptul ca nu sunt venituri pentru a realiza la timp evenimentul, dar si pentru faputl ca pandemia de coronavirus in Statele Unite a dus la amanarea unei multimi de evenimente de-a lungul intregii tari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *