Ucraina primeste cadou o drona militara turceasca dupa efortul de strangere de fonduri al Lituaniei

La trei zile dupa ce un efort de crowdfunding al Lituaniei a strans 5,4 milioane de dolari pentru a cumpara Ucrainei o drona Bayraktar TB2, compania turca care produce aeronava militara fara pilot a declarat joi ca doneaza una gratuit. Producatorul de drone, Baykar Tech, a cerut intr-un tweet ca fondurile stranse din efortul lituanian sa fie folosite in schimb pentru activitati umanitare. Dar cel putin o parte din bani vor merge in continuare catre efortul militar, ajutorul acesta fiind atat de necesar Ucrainei in momentul de fata. „Pentru banii stransi vom cumpara munitia necesara pentru Bayraktar, iar restul banilor vor fi de asemenea pentru sprijinul [Ucrainei]”, a scris ministrul lituanian al Apararii, Arvydas Anusauskas, ca raspuns joi, multumind Turciei. Turcia care aprovizioneaza Ucraina in ciuda faptului ca premierul Erdogan este prieten cu presedintele rus Vladimir Putin prin prisma valorilor politice comune, autoritare. 

Bayraktar TB2 a fost o parte importanta a utilizarii dronelor militare ucrainene dupa ce Rusia a invadat tara in februarie, ajutand la contracararea fortei masive de invazie a Rusiei cu atacuri la artilerie grea. TB2, cu o anvergura de 39 de picioare, pot lansa pana la patru bombe ghidate cu laser si pot zbura timp de 27 de ore.

Dronele si Ucraina

De asemenea, ucrainenii au folosit mici drone comerciale pentru supraveghere si pentru a arunca explozibili mai mici asupra armatei ruse. Multe dintre acele drone mai mici, inclusiv zeci de modele DJI Mavic 3, au fost achizitionate printr-o fundatie ucraineana numita Come Back Alive, care foloseste donatii pentru a cumpara provizii pentru armata ucraineana.  

Situatia in momentul de fata

Presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va relua bombardamentele asupra Kievului in anumite locatii ale acestuia din cauza faptului ca puterile occidentale continua sa aprovizioneze Ucraina cu echipament militar. Si intr-adevar, avioanele de lupta rusesti au inceput sa bombardeze anumite obiective pe care le-au lasat neatinse pana in momentul de fata. Putin a amenintat ca „loveste acele ținte pe care inca nu le-am lovit” in Ucraina daca Occidentul ofera Kievului armament cu raza mai lunga de actiune, care le ar fi atat de necesar ucrainienilor pentru a avea sanse de a castiga razboiul cu Rusia.

Intr-un extras dintr-un interviu pentru televiziunea de stat Rossia-1, difuzat pe 5 iunie, Putin a spus ca „tambolul” in jurul furnizării de armament occidental Ucrainei a fost unul dintre motivele pentru care conflictul continua in forma actuala. Putin nu a precizat ce noi tinte ar putea atinge Rusia. Federatia Rusa si-a lansat razboiul neprovocat impotriva Ucrainei pe 24 februarie. Zeci de mii de oameni au fost ucisi si milioane au fost stramutate in cele peste 100 de zile de lupta de atunci. 

Rusia nu a facut publice prea multe informatii despre pierderile sale in timpul conflictului, dar analistii occidentali si ucraineni au spus ca acestea au fost mult mai mari decat anticipase Moscova initial. Ucraina a cautat sisteme avansate de lansare de rachete multiple, cum ar fi M270 si M142 HIMARS, pentru a putea lovi in spatele fortelor ruse. Presedintele american Joe Biden a declarat saptamana trecuta că va furniza Ucrainei sistemul HIMARS dupa ce i s-a asigurat ca nu va fi folosit pentru a lovi tinte in interiorul Rusiei cum a procedat armata ucraineana pana in momentul de fata.

Putin a spus ca noul armament pentru Ucraina este menit „sa compenseze pierderile” de echipamente ucrainene si nu va „schimba nimic in esenta”. Intr-un fragment din acelasi interviu lansat pe 4 iunie, Putin a spus ca sistemele rusesti de aparare aeriana au distrus dronele ucrainene si „le spargeau ca pe nuci”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *